Historie

De aanleiding

De eerste initiatieven voor een theehuis dateren van november 2006.
Het idee om een theehuis te realiseren op de begraafplaats van Emmeloord is van Lucy van Pijkeren.
Tijdens diverse bezoeken aan de begraafplaats zag zij dat mensen een plek zochten om uit te rusten, met iemand te praten of gewoon even stil te zijn. Van de tuinman begreep zij dat er elke dag wel 30 tot 40 mensen op de begraafplaats kwamen, die vaak op elkaar wachtten om dan op een bankje te gaan zitten praten.
Bezoekers konden echter niet binnen even wat drinken of met anderen in gesprek komen, want ’t Westerhuis, de aula van Yarden, was en is alleen open als er een afscheidsplechtigheid plaatsvindt.

Het idee begon te rijpen dat een theehuis op de begraafplaats een plaats zou kunnen zijn waar bezoekers terecht kunnen om gewoon een kop koffie of thee te drinken, maar ook om gevoelens van verdriet en rouw te delen. Met (vrijwillige) gastvrouwen en gastheren, maar ook met elkaar. Een aantrekkelijk onderkomen voor wie rust zoekt of juist afleiding.

De stichting wordt een feit

Hierop zocht Lucy van Pijkeren contact met gelijkgestemden en dat resulteerde in de oprichting van de Stichting Theehuis Begraafplaats Emmeloord. Op 28 september 2009 was er een officiƫle stichting, die zich ten doel stelde een vast onderkomen te realiseren op de begraafplaats in Emmeloord.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aanvankelijke plan om het Theehuis te bouwen links van het Westerhuis kon niet worden gerealiseerd doordat er geen vergunning voor werd verleend. Het bestuur van de kersverse stichting ging op zoek naar alternatieven om de doelstelling te halen.
Na enkele omzwervingen kwam het toenmalige bestuur met Yarden Vereniging tot goede en realistische uitgangspunten voor samenwerking, resulterend in een overeenkomst om een gedeelte van het Westerhuis geschikt te maken als Theehuis.
In goede harmonie met Yarden werd in 5 maanden tijd de verbouw en renovatie van het theehuis gerealiseerd.

De opening

Het Theehuis is op 25 september 2012 in gebruik genomen, op 6 december 2012 is het officieel geopend door de heer A.Poppe, wethouder gemeente Noordoostpolder.

Sindsdien is het de ontmoetingsplek voor mensen die na een bezoek aan het graf willen bijkomen, een kopje koffie of thee willen drinken, even rustig willen zitten of juist een praatje willen maken.

Film.

Er is in het verleden een film over het theehuis gemaakt in 2018.
Deze film kunt u hieronder bekijken. Hier staan een aantal vrijwilligers op die nu nog actief zijn binnen het theehuis, maar ook een aantal personen die dat inmiddels niet meer zijn.